Buzzador

2011-02-11

Men vad sjutton ÄTER du, då??

Detta är för alla som undrar vad sjutton det är jag äter och varför. Här finns länk till ett PDF-dokument med information. För er som inte har möjlighet att ladda hem det, så klistrar jag in informationen här:

Varför och hur fungerar det?

Det här handlar inte om kalorier in och 
ut. Kalorier är ett mått på energi och 
fungerar kanske bäst om man ska elda 
med dem, men människokroppen är så 
oerhört mer komplicerad att en massa 
annat spelar in. T ex hormoner.
 Det viktigaste hormonet för vikten är insulinet.
Detta hormon styr över kroppens 
hantering av födoämnen som socker och 
fett. Höga nivåer får fettcellerna att suga 
upp näringsämnen ur blodet och lagra dem 
som fett. Dessutom “låser” hormonet fast 
innehållet i fettceller - de vägrar helt enkelt
att släppa ifrån sig sitt innehåll så 
länge halterna av hormonet är högt i blodet.

Det har visats att feta personer vanligen 
har höga nivåer i blodet av insulin, till skillnad
från smala personer som normalt har 
låga nivåer. Stora mängder av insulin i 
blodet leder i längden till viktuppgång i 
form av fett. Tillräckligt låga halter har 
motsatt effekt, och ger viktnedgång.
Fettcellerna kommer då långsamt att frisätta 
sitt innehåll till blodet, och inte vilja ta upp 
näring, vilket leder till att de krymper med 
tiden. Denna frisättning leder till rikligt 
med näring för kroppen, och man har där-
för lättare att hålla sig mätt längre.

Man kan själv påverka mängden av insulin 
i kroppen relativt enkelt  genom den mat 
man äter. Ett högt innehåll av socker eller 
andra kolhydrater i det man äter ger en 
snabb stegring av insulin i blodet. Fett och 
protein ger normalt långt ifrån samma 
stimulering av insulinproduktionen. Detta 
är sannolikt orsaken till varför en kost tillräckligt
låg på kolhydrater hos överviktiga 
normalt ger viktnedgång. 

Du kan äta:

Ägg i alla former, kokta, stekta,
äggröra, omelett. Helst ekologiska ägg bl a 
beroende på fördelningen av omega3 
och omega6.
 feta fiskar som lax,  Fisk och skaldjur,
makrill, strömming är suveräna. Panera inte. 

Köttlamm, vilt, gris, nöt. Skär inte 
bort det nyttiga fettet och välj så 
mycket det går ekologiskt producerat
och närproducerat. Gräsuppfött 
nötkött är bra för oss, djuren och 
naturen. 

Fågel kyckling, kalkon, 
grillat, stekt i ugn, i grytor. Behåll det knapriga skinnet. 

 Såser,dressingar, majonnäs, olivolja,  
rapsolja (ekologisk). Ej fettfritt eller fettreducerat.
Bearnaisesås, Hollandaisesås,

OBS! Läs på förpackningarna eller gör själv. 
Ät dig mätt, men inte övermätt!

Du kan också äta:

Ovanjordsgrönsaker 
Kål av alla sorter; blomkål, vitkål, brysselkål, 
grönkål. Sparris, broccoli, Squash, aubergine, oliver, 
spenat, svamp, gurka, all sorts grönsallad. 
Avokado och kokosfett är gott och tillåtet.

Med lite mer kolhydrater; lök, paprika, tomat 
Välj närproducerat och efter säsong så behålls 
näringsämnena bättre och vi sparar på miljön 

Mej eri produkter 
Riktigt Smör och Bregott, inga konstigheter 
Ost, gärna feta ostar, Philadelphia, Haloumi, 
Feta, Mozzarella, keso 
Grädde, Crème fraîche, yoghurt, vanlig och 
grekisk/turkisk, mjölk och fil. Välj de fetare 
sorterna där alla näringsämnen och det nyttiga 
fettet finns kvar.  
Helst ekologiska produkter och närproducerat. 

OBS! Välj så rena produkter som möjligt, utan konstiga tillsatser!

Undvik helst:

Socker; strösocker, bitsocker, sirap, godis, 
läsk, kakor, kaffebröd. För att inte tala om 
allt dolt socker som finns överallt. Kolla! 

Potatis, rotfrukter, pasta, bröd, spannmålsprodukter;
är också socker, bara i en  annan form.
Även i fullkornsformat.
Och som skräpmat, chips, pommes frites.. 
 Ris, majs, couscous, bulgur är också socker.
Popcorn är skräpmat.

MARGARIN! Som är en kemisk produkt  
med diverse tillsatser. Här ingår även Becel 
och Flytande smör&rapsolja.

Korv och diverse charkvaror som inne-
håller tillsatser, bl a glutamat och socker. 
Läs på förpackningen, det finns goda undantag.

Omega6-rika matoljor, som majsolja,
jordnötsolja, sojaolja och solrosolja 

Öl, som är flytande bröd!  

Frukt är godis, alltså socker! Och torkad  
 frukt är därför koncentrerat socker. 
 Bär är bättre, hallon har minst kolhydrater.

Unna dig vid fest

Mörk choklad; minst 70% kakaohalt  
Alkohol; torrt vin, whiskey/konjak 
 Nötter; Macadamia, mandel, paranötter  

1 kommentar:

Sofie sa...

Hej!
Jag hittade din blogg när jag sökte efter bra recpt på semla a´la LCHF. Använde inte ditt recept, men blev inspirerad av inlägget före där med informationsbladet. Tänkte att jag skulle informera dig om att jag gjorde ett liknande inlägg i min blogg just =)
Tyckte det kändes ojust att göra lika utan att åtminstone ge dig lite cred =)

http://matidagboksform.blogspot.com/