Buzzador

2012-02-09

Ägg- och glutenfria pannkakor - är det möjligt??

Svar: Ja! Det är i högsta grad alldeles jättemöjligt! Jag fick idén eftersom jag hade slut på ägg och måste spara pengar, men också för att jag gillar utmaningar och tänkte: Hur svårt kan det vara?! Jag ville dessutom att det skulle vara utan kemiska tillsatser (t.ex. margarin), socker och med så lite stärkelse som möjligt. Ja, hur svårt kan det vara...? ;)


Jag googlade lite, mixade lite, tänkte lite, ändrade lite och kom fram till det här:

Cirka 12 pannkakor:

Äggersättning:
2 dl vatten + 1½ tsk fiberhusk


Torra ingredienser:
0,75 dl kokosmjöl
0,25 dl bakepro
0,5 dl mandelmjöl
½ tsk redix
1 msk pofiber
½ msk fiberhusk
1 tsk bakpulver
1 nypa salt
1-2 tsk ekologiskt vaniljpulver (alltså färdigmalen vaniljstång på burk, inte vaniljsocker!!)
1 tsk malen kanel


Blöta ingredienser:
1 dl standardmjölk eller vispgrädde
Ca. 3 dl vatten


  1. Börja med äggersättningen. Värm 2 dl vatten med 1½ tsk fiberhusk under omrörning. Det ska bli som en gelatinös massa utan alltför mycket klumpar i.
  2. Blanda alla torra ingredienser och blanda sedan i äggersättningsmassan. Det hela blir som en geléartad deg.
  3. Tillsätt mjölk/grädde och vatten, lite i taget, tills konsistensen blir mer som en tjockare smet. OBS! Rör ordentligt mellan varje slurk vätska, så du inte gör det för löst! Det är svårt att säga exakt hur mycket vätska jag hade i, men tror det var ungefär 3 dl, kanske lite mer. Slutprodukten var ungefär som pannkakssmet fast lite tjockare - min var med klumpar i.
  4. Om smeten innehåller klumpar, kör den slät med handmixer.
  5. Låt stå och svälla i kylskåp 30-60 minuter. Det kommer att tjockna och bli mer som ett mellanting mellan smet och deg. Det ska dock vara lätt att "hacka ut" i stekpannan. Se nedan.
  6. Smält smör i stekpanna och klicka i smeten med en vanlig matsked som man äter med: en stor klump per pannkaka. Ta en stekspade och "hacka" i smeten, så att den flyter ut till en tunnare kaka.
  7. Stek på medeltemperatur tills pannkakorna stelnar på undersidan och blir gyllenbruna. Det tar ganska lång tid, så du får ha tålamod. Vänd dem sedan och stek dem gyllenbruna på andra sidan.
  8. Ta i en ny klick smör i pannan för varje omgång pannkakor som du steker.
  9. Förvara färdiga pannkakor på en tallrik med aluminiumfolie över, så de håller sig varma.
  10. Servera med smör till, eller vispad grädde med osockrade bär. De kan även ätas kalla med smör och ost, som jag gjorde.

Inga kommentarer: