Buzzador

2012-01-27

Smörgåskaviar - sockerfri!

Jag har länge tänkt att jag skulle skapa min egen smörgåskaviar, eftersom det inte verkar existera några sockerfria varianter där ute. Min smakförebild skulle vara Kalles Kaviar, eftersom det är den som jag blev barnsligt förtjust i först i vuxen ålder och avnjöt på framför allt knäckemackor med smör och ost (!)

Nu när jag lärt mig baka eget knäckebröd på frön och ägg, tack vare min kära lillasyster Johanna, så var ju steget inte långt till nästa utmaning: kaviar! Jag antecknade ingredienserna i Kalles, handlade det som behövdes och började experimentera. Resultatet blev väldigt gott och väldigt likt i smaken. Jag har inte antecknat några mått, men här kommer i alla fall det ungefärliga receptet:

Röd stenbitsrom av god kvalitet (inget E621)
Rapsolja, extra jungfru
Po-fiber
Erythritol
Röksalt
Tomatpuré

Det ska vara 50% stenbitsrom i smeten, så börja med att klicka ut den rom du vill ha och utgå från den sedan. Det ska vara ungefär lika mycket av de andra ingredienserna i som du har rom.

Tillsätt sedan, i stegrande storleksordning (alltså, små mängder först, större sist) dessa ingredienser:

Erythritol (väldigt liten mängd)
Röksalt
Tomatpuré
Po-fiber
Rapsolja

Smaka av och tillsätt mer av det du tycker behövs. T.ex. om det blir för sött, ta i mer salt. Om det smakar för mycket tomat, ta i mer po-fiber. För torrt - ta i mer olja. Och så vidare.

2 kommentarer:

ilse.glimberg,@telia.com sa...

Hur får man tag i Erythritol och Röksalt? Finns det i vanliga affärer?

Rebecka sa...

Ja, det går att köpa i vanliga affärer. Erythritol finns att köpa bl.a. som Stevia Strö på ICA. Röksalt finns i välsorterade stormarknader.

//Rebecka