När jag har mens blir jag mer sugen på kaffe än vad jag normalt är. Nyfiken på varför detta är så, gjorde jag en snabb Google-sökning på "menstruation kaffe" och fick ett helt annat resultat: När man har mens ska man helst av allt undvika kaffe, eftersom koffeinet kan förvärra ens besvär. Bland annat hämmar koffein upptaget av järn i kroppen - och vid menstruation tappar man ju som bekant en hel del järn. Så varför är jag då mer sugen på kaffe under mensen och tycker att det smakar så mycket godare idag, på mensen första dag, än vad det annars smakar?
En ny snabbsökning på "kaffe bra egenskaper" visar att kaffe har visat sig ge ett visst skydd mot cancer i äggstockar och bröst, men det gör mig inte mer klok. Lite längre ner på samma sida påminns jag om att kaffet ju faktiskt har en centralstimulerande effekt och höjer puls och blodtryck. Visst, jag kan känna mig lite seg och trött under mensen, men tror ändå inte att min kropp "vet" att den behöver koffeinet. Vad är det för ämne i kaffet som min kropp uppenbarligen behöver just nu?
Några teorier jag har (som jag lätt kunde backa upp genom ännu en snabbsökning):
Antioxidanter - kan vara att jag under mens får brist på dessa och får nyupptag genom kaffe, som innehåller mycket "antitanter".
Kramplösande - som bekant så är kaffe kramplösande och kan användas som "medicin" när man har irritabel tarm (jag gör det). Jag har även pratat med en person med epilepsi; när hon drack koffeinerade läskedrycker upplevde personen att dennes muskelryckningar mildrades. Så varför skulle inte muskelkrampen i livmodern kunna påverkas på samma positva sätt av koffeinet?
Kolhydratsbehovet - kroppen förbrukar mer energi under menstruationen. Det är därför en del tjejer/kvinnor blir "sugna" på t.ex. choklad, eftersom det innehåller mycket kolhydrater och det går snabbt att få i sig energin. Kaffe innehåller en liten mängd kolhydrater, förvisso, men det kan vara så att man under mensen är mer mottaglig för den söta smaken av de rostade kaffebönorna.
Sedan är det ju ett intressant sidospår att choklad också innehåller koffein och antioxidanter! Hänger ni med? :)
Sånt här tycker jag är intressant... Jag kanske borde byta spår och plugga näringsfysiologi och bli forskare istället. ;)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar