Buzzador

2011-03-07

LCHF-semla á la 2011

Då försöker jag igen att göra en god LCHF-semla som alternativ till de vanliga som jobbet brukar bjuda på.


I år gjorde jag så här:

Ugn: 175 grader.

Gjorde en stor sats mandelmassa enligt "Bakglädje med LCHF" men istället för att köra allt i en mixer, så använde jag förmald mandel och elvisp med degkrokar. Funkade finfint det med:

1,5 dl mald mandel (jag väljer den från Eldorado, minst kolisar i den)
1,25 dl sukrin
1,5-2msk vatten (jag hade nog i en liten skvätt mer)

  1. Vispa ihop mandel och sukrin i två minuter.
  2. Tillsätt vatten, vispa lite mera. 
  3. Ta upp ur bunken och krama ihop till en massa. 
  4. Lägg i plastpåse i kylen i väntan på semlan. :)

Sedan så gjorde jag bullen så här:

0,75 dl mald mandel
0,25 dl Bake-pro
1 ägg
0,75 tsk bakpulver
Lite smör
ca 1 msk sukrin
Lite "sukrinmelis" (sukrinvarianten av florsocker)
Valfri mängd kardemumma (jag tog...2 tsk??)


  1. Blanda de torra ingredienserna.
  2. Rör ner ett ägg.
  3. Smöra en sån där gammaldags "låg" tekopp.
  4. I med smeten i koppen.
  5. Grädda i ca 25 min.
  6. Stjälp upp och ner på ett galler och vänta på att det ska svalna. (Jag lade in bullen i en påse efter en stund i kylen.)

När bullen svalnat helt:



  1. Skär ut ett trekantigt lock och gröp ur valfri mängd inkråm. (Se till så att du inte gör hål i botten, som jag råkade göra...)
  2. Blanda halva mängden inkråm med ungefär lika mycket eller kanske lite mer mandelmassa, efter smak, i en skål. Blanda i en skvätt grädde i mandelmassan och rör till en smet.
  3. Fyll hålet i bullan med massan.
  4. Vispa grädde och spritsa eller klicka på över hålet. Jag tog i ganska mycket. :)
  5. Lägg på locket och pudra över sukrinmelis (jag använde en liten tesil).


Klart!!

Inga kommentarer: